„Kiemelkedő évjáratot vártunk és szerintem meg is érkezett" - kezdi Laposa Zsófi, mikor arról kérdezzük, mik a 2016-os szüret tapasztalatai. "Augusztusban hidegebb volt az időjárás a megszokottnál, így a szüret időpontja sok fajtánál egy-két hét csúszással kezdődött. A késedelem miatt, ilyenkor a Márton napi újbor november 11-i forgalomba hozatala okozza a legnagyobb feladatot. Területeinket a tavaszi fagyok károsították, főleg a fiatal ültetvények hajtásait rongálva, bizonyos helyeken 30-40 % veszteséget okozva".

Zsófi azt meséli, alapvetően hektikus év volt, napsütéssel és csapadékkal, így a magas hőmérséklet és páratartalom miatt nagy odafigyelésre és fegyelmezett növényvédelemre volt szükség az év során. Szerencsére a Laposa Birtokon az augusztusi jégverés csak minimálisan érintette ültetvényeinket, de voltak kevésébe szerencsés gazdák, akiknek jelentős, akár 70 %-os terméskiesésük jelentkezett. "A napos szeptember és október nagyon kedvező hatással volt a későn érő fajtákra, koncentrált és egészséges alapanyagot tudunk behozni a pincébe. A cukor-sav arány pedig remek egyensúlyban volt, szinte minden fajtánál. Csak a szüret időpontját kellett helyesen megválasztani. Azt gondolom, hogy a természet kihívásai ellenére kiemelkedő borok készültek 2016-ban, mind a könnyed borok esetében, mind pedig a hosszabban érlelhető prémium kategóriában" - mondja a borász.

interju-laposa-zsofival_1_680x480.png

Kép: marieclaire.hu

Január 11-én a Laposa testvérekkel indul a DiVino és a Junibor egész éves, "10 nap 1 borász" kampánya. Járd végig velünk 365 nap alatt Magyarország borvidékeit és ismerd meg Juniborászainkat! Videók, érdekességek, interjúk és persze kóstolók 10 napról 10 napra a DiVinokban. Találkozz a borászokkal Budapesten, Debrecenben és Győrben. Január 11-től 20-ig Laposa Zsófit és Bencét mutatjuk be: a badacsonyi testvérpár az egyik legfrissebb borászatot viszi Magyarországon, mindig új ötletekkel és hihetetlen energiával. Találkozzatok velük a borász fogadóórákon este 19 órától:

Január 11. Győr: Zsófi

Január 11. Gozsdu: Bence

Január 12. Bazilika: Zsófi

Január 19. Debrecen: Bence

laposa_cover_2_b.jpg

 

Címkék: badacsony laposa bazilika divino Balaton laposabence juniborász laposabirtok laposazsofi divinobazilika

A bejegyzés trackback címe:

https://juniborbar.blog.hu/api/trackback/id/tr9812115525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása