Az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést. A drasztikus változtatásokhoz írt kottából az is kiolvasható, hogy mostantól csak egy fajta aszú lesz, a 3 és 4 puttonyos megszűnik - áll a hvg múlt heti cikkében.

Képernyőfotó 2013-11-11 - 11.44.11.png

Hogy mit szólnak ehhez mádi/tokaji juniborászaink, az sorozatunkból kiderül. Kardos Gábor után, Prácser Hajni tokaji juniborászunkat kérdeztük. Képünkön férjével, látható, aki nem mellesleg Master of Wine.

mfw.jpg

"Az aszú egy olyan bor, amit ha egy jó évjáratban nagyon gondosan, jól elkészítünk, akkor valami kivételeset tudunk alkotni, ami az egész világot elképesztheti a minőségével, karakterével, érlelhetőségével, egyensúlyával, gazdagságával. Az aszút nem lehet összecsapni, nem lehet félig jól csinálni, az aszú egy luxustermék. Ezt kell a döntéshozóknak is szem előtt tartaniuk és minden döntésükkel erősíteniük! Sok olyat hallok, hogy: „ezután mi már nem engedhetjük meg magunknak, hogy aszút igyunk”. Ez nem igaz, mert ezek az emberek eddig sem aszút ittak, hanem Trabantot vezettek amire Bentley márkajelzést hegesztett valaki. Örülök, hogy végre kap az aszú egy valamiféle minőségi védelmet a maradékcukor és a várható alkoholtartalom minimalizálásával, és azzal, hogy végre helyrekerülnek a mennyiségi arányok a készítéssel kapcsolatban."

kod.jpg

Köszönjük Hajni frappáns szavait. Minisorozatunkat folytatjuk. A véleményformálók közé várjuk Árvay Angelikát, a Junibor elnökét, Wille-Baumkauff Stefánt, tokaji borászt és ifjabb Szepsy Istvánt is. Olvassatok minket! Hogy le ne maradjatok, csatlakozzatok hozzánk a Facebookon is: idekattintva.

Fotó: Pintereszt/Prácser Hajni

A bejegyzés trackback címe:

https://juniborbar.blog.hu/api/trackback/id/tr495626137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása