A DiVino Wine School első osztálya, az 1/D a hétvégén befejezte tanulmányait. A 3 napos elméleti oktatást terepgyakorlat követte, hívjuk ezt osztálykrándulásnak. Induláskor bepakoltuk a legszükségesebbeket.
Alapfokú képzéseinken az osztály Mórra, Miklós Csabi pincéjébe kirándul. Vasárnap a reggeli órákban felkerekedtünk.
Móron Miklós Csabi fogadott minket. Rövid köszöntő után pálinkát és forralt bort fogyasztottunk, miközben megismerkedtünk Csabi családjával, beleértve Matyit, a vizslát is. Sajnos Miklós Csabi édesapjának társaságát nem élvezhettük, mert a tűzoltóparancsnokságon ügyeletet látott el.
A kedves papáról sok anekdotát hallottunk az előadások során, így némileg lelombozódott a társaság, hogy nélkülöznünk kell őt, mire a közönség soaraiból fölmerült, csináljunk egy spontán tüzet, hátha akkor előkerül...
Miután a régi prés árnyékában elfogyasztottuk a lila hagymás zsíroskenyeret, lovaskocsira szálltunk, hogy kimenjünk a Csóka-dűlőbe napszámos munkát végezni.Csabi, az út előtt pokrócot és meleg ételt osztott, akár egy jószolgálati nagykövet.
Bebugyolálva optimistán vágtunk neki az útnak, menet közben megismerkedtünk Mór nevezetességeivel.
Már javában a földeken kaptattunk, amikor kiderült, hogy az egyik forralt boros termosz pumpája nem működik. Itt a keserű felismerés pillanatait látjátok. Okosan azért kinyertük az italt a melegentartó edényből.
Mivel a lovak a a dűlőben a jeges úton nehezen közlekedtek, az utolsó párszáz métert gyalogosan tettük meg, amitől kapott az egész kirándulás egy vándortábor feelinget.
Nemcsak az öltözetek voltak színesek, a metszőollók tekintetében is tarka volt a felhozatal.
Oké a zöld is, de lássuk, be: a rózsaszín mindent visz.
A napszám ezúttal metszés volt, Csabi rövid metszési bemutatóját követően az osztály tanulóinak egy-egy tőkét kellett elintézniük.
Volt, aki azon nyomban kérte a fizetségét a szőlőben a napszámért, és az "amit megiszol, azt már nem vehetik el" alapon a Csóka-dűlőben a pohár fenekére nézett.
Miután végre rendbetettük Csabi szőlőjét, elkészült a "napszámosok a szőlőben" című fotó is.
Addigra előállt a lovaskocsi is. A fogathajtó önmagában egy tanulmány, nem sajnáltuk rá a képkockát.
Ha reklamációval kell élni, Csabi nem mérte fel az erőviszonyokat, a csapat szomjasabb volt, mint hitte, a szőlőben ugyanis megittunk minden bort, így a lovak közé kellett csapni az utánpótlásért. Itt a szomorkodás pillanatait és az üres poharakat látjátok.
Visszaérve helyreállt a világbéke. Ebédre pincepörkölt vol túrós palacsintával.
Majd leereszkedtünk a pincébe és kóstoltunk pár tételt.
Utána jöttek a vetélkedők. Három csapatot alkottunk.
A csapatok elkészítették saját boraikat, ehhez bort házasítottak, a bornak nevet adtak, majd cimkét terveztek hozzá.
A műhelymunkák után értékesítni kellett a bort Csabinak, a kekec vendégnek egy étteremben. Csabinak vaj szíve van, mindegyik csapat egy-egy üveg borral távozott, ami a hazafelé úton el is fogyott.
Mielőtt elindultunk volna, Csabi megmutatta, mi fán terem az oltványozás, majd egy rövid kvíz után még összeálltunk egy csoportképre.
Az osztálykirándulás felejthetetlen élmény marad. Ha te is szívesen kirándulnál velünk, jelentkezz a DiVino Wine School soron következő osztályába a wset@divinoborbar.hu címen. Az iskoláról további infók: itt.
Fotók: DiVino Team