Ismét pre-szüreti mulatságra kerül sor, de ezúttal nem Etyeken, hanem a budapesti Szent István téren 2013. augusztus 30. – szeptember 1-jén. Mielőtt juniborászaink elvonulnának szüretelni, koccintsunk egyet a jó termésre és a magyar borra!
A Juniborászok éves közönségtalálkozója, mely minden évben szeptember elején esedékes, idén kimozdul a megszokott etyeki keretek közül. Ezúttal nagyobb közönség előtt, a Szent István téren hirdetjük a magyar bor nagyszerűségét. Az esemény célja, hogy megmutassuk: a magyar bor méltó kihívója a hazai közönség által előszeretettel fogyasztott francia, olasz, chilei vetélytársaknak.
Küldetésünk továbbá, hogy a rendezvényen megélt kóstolási tapasztalatok nyomán a magyarok és a külföldiek az év többi napján is szívesen nyúljanak a boltok polcain a magyar termékekért. Az eseményen jelen lesz az összes juniborász, akik üdítő személyiségükkel és üdítő boraikkal várják a közönséget.
A helyszínen a borászokkal való találkozás lehetőségét túl vendégeink megismerhetik a borászok személyes hitvallását, gondolatait a magyar borról, borkészítésről, illetve a helyszínen bebarangolhatják Magyarország borvidékeit, méghozzá játékos formában.A helyszínen zajló Borpecsét játékban Magyarországot borútlevelünkben régiókra osztjuk, a régiókban meghatározott tételszámot kell fogyasztani, amiért egy-egy borpecsét jár.
A lényeg, hogy az útlevél mielőbb beteljen pecsétekkel, a vendég pedig elmondhassa: egy ültő helyében – anélkül hogy elhagyta volna a Szent István teret – végigkóstolta Magyarországot. Mindazok, akik teli útlevéllel járulnak az információs standnál lévő urnához, értékes nyereményekkel lehetnek gazdagabbak.
Az esemény érdekessége továbbá, hogy a juniborászok elhozzák a legrégebbi és legfrissebb tételeiket, a standokon kiállított mini kőzetbemutató pedig azt szemlélteti majd, hogy miből lesz a hegy leve.
A helyszínen bemutatkozik a DiVino boriskolája, a DiVino Wine School, ahol Nagy Tamás, nemzetközi borakadémikus segítségével mini gyorstalpalókon lehet elsajátítani a borértés művészetét.
A Junibor Egyesületről: A Junibor 35 év alatti fiatal borászok közösségét jelöli, első és második generációs borászokat tömörít. Az egyesület 2008-ban alakult, tagjai javarészt jól csengő borászfamíliák gyerekeiből, illetve feltörekvő borászokból állnak.
A Junibor Egyesület tagjai Árvay Angelika, Bolyki János, Bukolyi Marcell, Demeter Endre, Frittmann Péter, ifj. Gál Tibor, Gál Peti, Gere Andrea, Gere Viktória, Gere Zsolt, ifj. Franz Weninger, Hernyák Tomi, Jekl Flóra, Dúzsi Tomi, Figula Misi, ifj. Heimann Zoltán, Kamocsay Ákos, Kardos Gábor, Kiss Gábor, Konyári Dani, Miklós Csabi, a Pfneiszl testvérek, Prácser Hajni, Sebestyén Csabi és Csilla, ifj. Szepsy István, Takler András, Vesztergombi Csaba, Wille-Baumkauff Stefan.
Céljuk saját generációjuk megszólítása a jó bor nevében. Kiemelt tevékenységeik közé tartozik ugyanakkor a minőségi borfogyasztás terjesztése, illetve a magyar bor ügyének népszerűsítése a hazai lakosság és a hozzánk látogató külföldiek körében egyaránt.
A DiVinóról: A DiVino Borbár és Borszaküzlet 2011. május 27-én fogadta először vendégeit a Budapest V. kerület Szent István tér 3. szám alatt. A borbár kizárólag a juniborászok és családtagjaik termékeit árusítja, a borbárban közel 130 tétel kapható.
A cég fesztiválos jelenléte országosan ismerté tette a DiVinot, amely az utóbbi időben a DiVino Wine School elindításával is hallatott magáról. A bár fennállása óta felkeresésre ajánlott hely a Michelin Guide Main Cities of Europe kiadványában.
Az idei év további jeles eseménye, hogy Budapesten megnyitott a második DiVino, amely a belvárosi Gozsdu Udvarban kapott helyet.
Fotók: DiVino Team, Pinterest