"Alkotás, gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség" (Zsirai Csaba 1961-2011)

Csaba ezen irányelvek alapján nevelte lányait, Katát és Petrát, ezek alapján keltette életre a Zsirai Pincészetet, Katáék pedig ezen irányelvek alapján igyekszenek beteljesíteni Édesapjuk álmát és örökségét. A természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése, a magyar bor tisztelete vezérelték Csabát, amikor szőlő-, és pincebirtokossá vált és elindult az úton, amelynek köszönhetően ma három jelentős hazai borvidéken van jelen, és készít borokat a Zsirai Pincészet.

_43c1500_1.JPG

3 terület az ország különböző pontjain azért nem kis kihívás egy családi pincészetnek...

Igen, főleg, hogy Apu eredetileg nem is szőlőt szeretett volna, hanem csak egy kis pincét. :) Palkonyán nézett ki magának egyet, de a tulaj csak a szőlővel együtt adta, Apu pedig gondolt egyet, és belevágott. Ez volt 2003-ban. Két évvel később már Tokaj-Hegyalján is vett területet, 2008-ban pedig a somlói területekkel egészült ki a borászatunk. Kezdetben csak hobbi volt Apu számára a borászat, de ahogy múltak az évek, egyre csak növekedett a birtokrendszer, ami már túlmutatott a hobbi kategórián, és úgy döntött, érdemes lenne piaci alapokra fektetni az egészet.

Ez a döntés bizonyára nagy változást hozott a család életébe.

Átalakult a családi élet, igen. Elkezdtünk kijárni a szőlőbe, beletanultunk a szőlő munkálatokba is, hiszen Apu nem szerette, ha ő dolgozik, mi pedig nem :) Ettől függetlenül, nem volt ránk kényszerítve semmi, mi Petrával pedig szívesen csináltuk. Inkább közös, családi programok voltak ezek, sem mint kötelező munka.

Most pedig már Ti vezetitek ketten a pincészetet, igaz?

Miután Apu elhunyt 2011-ben, Petra vette át a pincészet és a másik vállalkozásunk vezetését, én pedig 2013-ban csatlakoztam hozzá. Petra a felelős döntéshozó, ő felel a pénzügyekért és a pályázatokért, a férje pedig az értékesítésért. Rajtam kívül még 2 borász segít minket, egyikük Tokajban, másikuk pedig a villányi és a somlói területeken. És természetesen minden helyszínen vannak állandó segítőink a szőlőben és a pincében egyaránt. Így áll össze a mi kis csapatunk.

Milyen fajtákkal dolgoztok ezen a 3 területen?

Mindhárom területünkön a már ott lévő, megvásárolt szőlőt mentettük meg, tehát nem telepítettünk, éppen ezért nagyon sok fajtával dolgozunk. Somlón például 1,5 hektáron 4 különböző fajtánk van.

Nincs terveben esetleg a fajták szűkítése?

Villányban a fehér szőlőt már sikerült 4-ből 2 fajtára szűkítenünk, de egyelőre még nem szeretnék nagy változásokat. Olyan fiatal még a pincészet és olyan sok a lehetőség, a játéktér, hogy szeretnék időt adni magunknak, hogy alaposan megismerjük, kitapasztaljuk az összes fajtát és a területeket egyaránt.

Melyik a kiemelt borvidéketek a háromból?

Tokaj-Hegyalja. Első sorban erre a területre szeretnénk koncentrálni leginkább, hiszen itt dolgozunk a legnagyobb területen, és általában ide is kötnek minket. Leginkább a száraz fehér borainkat ismerhette meg a közönség, de nagy vágyunk, hogy elkészítsük életünk aszúját. :)

Neked melyik a kedvenc szőlőfajtád?

A hárslevelű. Somlón is nagyon szép borokat lehet belőle készíteni, és én Tokajban is jobban tudok azonosulni vele.

Szerinted mik a borász szakma szépségei és nehézségei?

Szépsége, hogy minden évben mást készítünk, hiszen az időjárás, a természet kiszámíthatatlan befolyásoló tényezők. Mi csak segítők vagyunk a bor életében.

A nehézsége pedig pontosan ugyanez :). Ha megszakadunk, se tudjuk befolyásolni a természeti elemeket.

Mivel Apukád is csak később vágott bele a borász szakmába, gondolom, Te sem annak készültél…

Apu szerette volna, hogy az legyek, de én az egyetem előtt még nem igazán. Így végül közös megegyezéssel közgazdász lettem (az majd jó lesz a vállalatvezetéshez alapon). Mostanság egyébként kacérkodom a gondolattal, hogy szívesen lennék cukrász, vagy pék is.

Kedvenc bor-étel párosításod?

Nagyon édesszájú vagyok, úgyhogy azt mondanám, bármilyen sárgabarackos-túrós desszert Tokaji Fordítással.

Egy hosszú, mozgalmas nap után milyen bort bontasz szívesen?

Biztosan valamilyen száraz fehér bort. És, bár tudom, hogy azt mondtam, a hárslevelű a kedvencem, egy hosszú, fárasztó nap után furmintot kell inni.

 

zsirai_kata_cover.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://juniborbar.blog.hu/api/trackback/id/tr4913857272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása