Az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést. A drasztikus változtatásokhoz írt kottából az is kiolvasható, hogy mostantól csak egy fajta aszú lesz, a 3 és 4 puttonyos megszűnik - áll a hvg mai cikkében.

Mad.JPG

Hogy mit szólnak ehhez mádi/tokaji juniborászaink, az sorozatunkból kiderül. Elsőként Kardos Gábort, tavaly frissen beválasztott juniborászt, a mádi Kardos Pince borászát kérdeztük, aki képünkön idősebb Szepsy Istvánnal látható.

GabiSzepsy.jpg

"Örülök, ha megszűnik a 3-4 puttonyos kategória, presztízsben ugyanis az 5-6 putonyos aszú jelentette és jelenti ma is a prémiumot. Mi mindig is arra törekedtünk, hogy ha van lehetőség aszút készíteni, az 6 puttonyos legyen. A rendelkezést azért is üdvözlöm, mert a hipermarketek polcain az olcsó aszú, ami rontotta a minőségi kategória nimbuszát, eltűnik majd. A rendelkezés hozománya továbbá az is, hogy ráirányítja a figyelmet arra, hogy a tokaji aszú nem a mindennapok, hanem az ünnepek bora, a tehetős emberek élvezeti cikke, vagy ahogy a mondás tartja: a királyok bora - a borok királya."

6p.JPG

Köszönjük Gábi szavait, alig várjuk, hogy ismét kapható legyen 6 puttonyos tokaji aszúja a DiVinoban!

Fotó: DiVino Team

A bejegyzés trackback címe:

https://juniborbar.blog.hu/api/trackback/id/tr105619908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása